Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Batman İl Müdürü Naif Gümüş, Gazetemiz Tarafsız Haberi ziyaret ederek yürüttükleri çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.
Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Cebrail Uyanık ile bir araya gelen Müdür Gümüş, SGK’nın Batman’daki faaliyetlerini değerlendirdi ve önemli bir toplumsal mesele olan anlaşmalı boşanma konusuna dair detaylı açıklamalarda bulundu.
Gümüş, sigortalıların vefatından sonra hak sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için ölüm ve yetim aylıklarının mevzuata uygun bağlandığını belirtti. Gümüş, “Özellikle kız çocukları için aylık bağlanabilmesi için evli olmamaları gerekir. Ancak bazı hak sahipleri, resmi olarak boşanıp aynı evi paylaşarak sosyal güvenlik avantajlarından faydalanmaya çalışmaktadır” dedi.
SGK İl Müdürü Naif Gümüş, anlaşmalı boşanma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gümüş, anlaşmalı boşanmanın, çiftlerin resmi olarak boşanmalarına rağmen aynı evi paylaşmaya devam etmeleri ve bu durumu sosyal güvenlik avantajlarından yararlanmak amacıyla kullanmalarını ifade etti. Boşandıktan sonra fiilen birlikte yaşadıklarının tespiti, SGK denetim memurları tarafından yapılmaktadır. Şüpheli durumlar, ALO 170 hattı, CİMER ihbarları ya da doğrudan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapılan başvurularla incelenmektedir’’dedi.
Eşinden boşandığı halde fiilen birlikte yaşayan kişiler ile çocuklarının bağlanan gelir veya aylıkları kesilir. Ayrıca, tespit tarihine kadar ödenen maaşlar, 5010 sayılı kanunun 96. maddesine göre faiziyle geri alınır. İl Müdürü Gümüş, denetimlerin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği ve adil işlemesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Anlaşmalı boşanmaların önlenmesi, suistimallerin engellenmesine katkı sağlayacaktır,” ifadelerini kullandı.