2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Sene Başı İl Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışmanlar Toplantısı İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran’ın başkanlığında gerçekleşti.
İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Sene Başı Rehber Öğretmenler Toplantısına İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Şube Müdürü Abdurrahim Kusen, Ram Müdürü Mustafa Çakan ve ilimizde görev yapan rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tanıtım videosuyla başlayan toplantı İl Milli Eğitim Müdürü Kurtaran’ın konuşmasıyla devam etti.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran; toplantının açılış konuşmasında, rehber öğretmenlerin eğitimdeki rollerine dikkat çekti. Yeni eğitim-öğretim yılının önemine vurgu yaparak şunları ifade etti:
“Değerli rehber öğretmenlerimiz, yeni eğitim öğretim yılımızın hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl tüm toplantılarımızın ana teması, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”dir. Bu program yılların birikimi ve çabasıyla oluşturulmuş, geleceğin eğitim anlayışını şekillendiren bir modeldir.”
Bu yeni modelin en önemli unsurlarından birinin rehber öğretmenler olduğunu vurgulayan Kurtaran, öğretmenlerin sürece sahip çıkmasının, modelin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
“Bir eğitim programı öğretmenler tarafından sahiplenildiğinde, sahada çok daha başarılı olur. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin başarıya ulaşabilmesi için, sizlerin bu programı benimsemesi ve öğrencilere en iyi şekilde yansıtması gerekiyor. Sadece branşlara odaklanmak yetmez, programın yaklaşık 100 sayfalık ortak metni üzerinde hepimiz durmalıyız. Bu metni özellikle rehber öğretmenlerimizin derinlemesine incelemesini istiyorum. Zira bu metni hem velilerimize hem de öğrencilerimize aktaracak olanlar sizlersiniz.”
Özellikle rehber öğretmenlerin, öğrencilerin gelişim süreçlerini gözlemleyen ve yönlendiren en önemli meslek grubu olduğunu belirten Kurtaran, bu sorumluluğun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Toplantının bir diğer önemli konusu, ailelerin eğitime dâhil edilmesi gerekliliği oldu. Kurtaran, velilerin eğitim sürecine daha etkin katılımının sağlanmasının, öğrenci başarısı üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirtti. Eğitimin yalnızca okul ile sınırlı kalamayacağını ve ailelerin de aktif bir şekilde bu sürece dâhil edilmesi gerektiğini ifade etti:
Kurtaran’ın konuşmasının ardından, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Çakan kısa bir bilgilendirme konuşması yaparak, yeni dönemde rehberlik hizmetlerinde atılacak adımlar hakkında genel bilgi verdi. Çakan, rehber öğretmenlerin eğitim sisteminin en önemli paydaşlarından biri olduğunu vurguladı ve bu süreçte öğretmenlerin özverili çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirtti.
Ardından Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Sedat Kurt toplantının gündem maddeleriyle ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. KURT, sunumunda yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak rehberlik hizmetleri, velilerle iş birliği ve öğrencilere yönelik destekleyici programlar hakkında kapsamlı bilgilendirme yaptı.