ILISU BARAJI 2024’TE 13,5 MİLYAR TL KATKI SAĞLAYACAK

Dünyanın gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından birinci sırada yer alan Ilısu Barajı, sadece 2024 yılında Türkiye ekonomisine yaklaşık 13,5 milyar TL katkı sağlayacak.

ILISU BARAJI 2024’TE 13,5 MİLYAR TL KATKI SAĞLAYACAK
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.10.2024
A+
A-

Baraj, 2020 yılından bu yana toplamda 11,2 milyar kW enerji üretimi gerçekleştirdi.

YILDA 4 MİLYAR 120 MİLYON KW ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

İlk ünitesi Mayıs 2020’de devreye giren Ilısu Barajı, aynı yıl içinde tam kapasiteye ulaşarak yılda 4 milyar 120 milyon kW elektrik üretimi gerçekleştirmeye başladı. Bu miktar, 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde.

Advert

TÜRKİYE’NİN 70 YILLIK RÜYASI GERÇEKLEŞTİ

Dicle Nehri üzerine inşa edilen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye’nin 70 yıllık enerji üretimi hedeflerinden biri olarak hayata geçti. 2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan baraj, 2020 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. DSİ 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, 2024 yılının ilk 9 ayında barajdan 3,2 milyar kW enerji üretildiğini ve yıl sonuna kadar bu rakamın 4 milyar kW’a ulaşmasının beklendiğini belirtti.

TARİHİ ESERLER KORUMA ALTINA ALINDI

Barajın inşası sırasında göl alanında kalan tarihi ve kültürel varlıklar, özel mühendislik teknikleriyle korunarak Hasankeyf Kültürel Park Alanı’na taşındı. Bu süreçte, ağırlığı 2 bin tonun üzerinde olan türbeler gibi önemli yapılar dikkatlice yer değiştirildi. Ayrıca, Hasankeyf Yukarı Şehir bölgesi yeniden düzenlenerek açık hava müzesine dönüştürüldü.

HASANKEYF YENİDEN DÜZENLENDİ

Yukarı Hasankeyf’te, Dicle ve Şaap Vadisi’nin birleşimindeki tarihi Küçük Saray, 6 metre yükseltilerek baraj suyundan korunmuş ve daha görünür hale getirildi. Ayrıca, yerli ve yabancı turistlerin rahatlıkla Yukarı Şehre ulaşabilmesi için baraj gölüne üç adet yüzer iskele inşa edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.