Türkiye genelinde olduğu gibi Batman’da da bu yıl hububat ekimi yapılmaya başlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, Batman’daki arpa, buğday ve mercimek ekimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Doğan, bölgedeki çiftçilerin ekim için büyük bir sabırsızlıkla beklediklerini ancak yağışların yetersiz olmasından dolayı toprakların hala tam olarak ekime uygun hale gelmediğini ifade etti. Toprakta yeterli nemin olmaması nedeniyle ekimlerin şu an yarım yamalak yapıldığını belirten Doğan, bu durumun verim kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.
Çiftçilerin ekim için kısmen başlamış olduklarını belirten Doğan, “Batman’da yeterli yağış almamamıza rağmen çiftçilerimiz sabırsızlıkla ekim için bekliyordu. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmurlarla toprak biraz nem aldı ve bu sayede ekimler kısmen başladı. Ekim dönemi başlamış olsa da yağışların azlığı nedeniyle ekimler tam anlamıyla hayata geçmemiştir. Şu an çiftçilerimizin neredeyse yarısı tarlalarını sürmeye başlamış durumda” dedi.
“Verim düşüşü bekliyoruz”
Ekim sürecinin zorluklarla ilerlediğini belirten Doğan, “Bütün Türkiye’de olduğu gibi bölgemizde de buğday, mercimek ve arpa ekimleri sürüyor. Ancak toprak yeterince yağış almadığı için ekimler hala yarı yarıya yapılabiliyor. Bu hafta beklenen yağışlar ile çiftçilerin biraz daha rahatlamasını umuyoruz. Fakat ekim işlemi tamamlandığında da sorunlar bitmeyecek. Tohum, gübre ve mazot maliyetleri çiftçilerin kafasını karıştırıyor. Bu yıl kuraklık olacağına ve verimin düşeceğine dair endişelerimiz var” diye konuştu.
“Çiftçiler kuraklık için önlem almalı”
Ekim zamanının geciktiğini söyleyen Doğan, çiftçilere yönelik bazı önerilerde bulundu: “Umarız kuraklık devam etmez. Mart ve Nisan ayında kuru olarak ekilen bitkiler, o dönemde yeterince yağış alırsa, en az kayıpla verim elde edilebilir. Kuraklık nedeniyle bu yıl çiftçilerimiz biraz zorlanacak gibi görünüyor. Çiftçilerin yapması gereken en önemli şey, kuraklıkla mücadele için araştırma ve geliştirme projelerine ağırlık vermeleri ve ulusal ya da uluslararası düzeyde kuraklığa dayanıklı tohumları tercih etmeleridir. Ayrıca, kuraklık riski nedeniyle TARSİM sigortalarını yaptırmalarını öneriyoruz.”
“Küresel ısınma tarımı olumsuz etkiliyor”
Küresel ısınma ve düzensiz yağışların tarım üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Doğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlık ve ilgili yetkililer, olası kuraklık için şimdiden önlem almalı ve tedbirli olmalıdır. Küresel ısınma nedeniyle yağışlar dengesizleşti; yağmurlar ya zamanında düşmüyor ya da çok kısa sürede aşırı miktarda yağıyor. Bu da tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Umarız, çiftçilerimiz gelecekte daha verimli, daha az kayıplı ve bereketli bir yıl geçirir.”
Kaynak: İLKHA