“HER ON YETİŞKİNDEN BİRİ KOAH HASTASI”

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, dünyada her on yetişkinden birinin Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile mücadele ettiğini belirtti ve hastalık hakkında önemli uyarılarda bulundu.

“HER ON YETİŞKİNDEN BİRİ KOAH HASTASI”
Yayınlama: 21.11.2024
A+
A-

KOAH’ın, nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi kalıcı solunum problemleriyle kendini gösteren, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu açıklayan Canpolat, hastalığın genellikle ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü, ancak genç bireyleri de etkileyebileceğini ifade etti. KOAH’ın tanısının genellikle geciktiğine dikkat çeken Canpolat, yapılan çalışmalara göre, dünyada her on yetişkinden birinin bu hastalıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı. “KOAH’ta tanı almamış hasta oranı oldukça yüksek. Hastaların yüzde 60-85’i hala tanı almamış durumda” diyen Canpolat, ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre 45 yaş üstü bireylerde KOAH sıklığının yüzde 8.8 civarında olduğunu belirtti.

KOAH’a yol açan risk faktörlerine değinen Canpolat, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliği ile odun, kömür gibi fosil yakıtların ve bitki sapları, tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunmasının önemli tetikleyiciler arasında olduğunu açıkladı.

“Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın” Canpolat, KOAH hastalarının yüzde 80’inin sigara içtiğini belirterek, tütün ürünlerinin bu hastalığın en yaygın nedeni olduğunu vurguladı. Ayrıca, yetersiz beslenme, çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları ve pasif sigara içiciliği gibi etkenlerin de akciğer gelişimini olumsuz etkileyerek KOAH’a yol açabileceğini söyledi. KOAH’ın en sık görülen belirtilerinin öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı hastalarda yorgunluk hissi olduğunu ifade eden Canpolat, bu belirtilerin hastalığın ilerlemesiyle birlikte daha da kötüleşerek yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Sağlıklı bir yaşam için bazı önerilerde bulunan Canpolat, “Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak ve kolay nefes almak için; tütün ve tütün ürünlerinden uzak durun, bulunduğunuz ortamın havasını temiz tutun, düzenli ve dengeli beslenin, egzersiz yapın, yaşınıza uygun aşıları yaptırın ve iklim değişikliklerine karşı duyarlı olun” diyerek, KOAH’ın önlenmesi ve tedavi edilmesi için alınması gereken önlemleri sıraladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.