SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İHD'DEN 610. EYLEM

İnsan Hakları Derneği (İHD)’nin her hafta Cumartesi Günü Gülistan Caddesinde gerçekleştirdiği kayıplar bulunsun failler yargılansın eyleminin 610.’su gerçekleştirildi.

Son Güncelleme :

2023-12-10 01:15:05

İHD'DEN 610. EYLEM

Açıklamada, “Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 5’inci gününde komşusundan evine dönerken sokak ortasında öldürülen ve cenazesi 7 gün ve 7 gece sokakta bekletilen 11 çocuk annesi 57 yaşındaki Taybet İnan’ın akıbetini sormak için toplandık. Taybet İnan'ın cenazesini almaya giderken öldürülen kayınbiraderi Yusuf İnan'ın da cenazesinin alınmasına izin verilmedi. Yedinci günün ardından Adli Tıp Kurumu'na götürülen Taybet İnan'ın bedeninde 10 kurşun vardı. Cenazesi 18 gün morgda bekletilen Taybet'in naaşı sessiz sedasız defnedildi. "Annem ilk vurulduğunda, haber verdiler koştuk, biz varmadan amcam gitmek istemiş onu da vurmuşlar. Gittiğimde amcamı taşıyordu komşular. "Annem?" dedim, "sokakta kaldı" dediler. Ben gitmek istedim, tuttular. Ağladım, ağladım, ağladım… "Annem sokağın ortasında kaldı öylece, önce belli belirsiz kıpırdıyordu, sonra saatler geçtikçe hareketleri azaldı. Kimi aramadık ki; vekilleri, kaymakamı, valiyi... Dedik çeksinler şu kargaları öldü ölmesine de cenazemizi alalım. Annem ne hissetti acaba, canı çok yandı, yanmıştır… "Biz sevgi nedir hiç dile getirmezdik, ama bir sarılması vardı dünyaya değerdi, binlerce söz gelse anlatamazdı o sevgiyi. Annem tamı tamına 7 gün sokakta kaldı. Hiçbirimiz uyuyamadık, köpekler gelir, kuşlar konar diye, o orada yattı biz 150 metre ilerisinde öldük...’’ "7 koca gün benim annem, 7 bitmez gece kara kış soğuğunda kaldı, en acısı kaç saat yaralı kaldı bilememek, keşke diyorum hemen ölmüş olsa. Siz benim annemi öldürdünüz." Bu sözler, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2015 yılında yaşanan sokağa çıkma yasaklarında vurulan Taybet İnan'ın oğlu Mehmet İnan'a ait. Taybet Ana'nın hikâyesi; çaresizliği, güçsüzlüğü, umutsuzluğu en derin hissettiğimiz olaylardan! Soruyoruz, "sizin annenizin cenazesi kara kışın ortasında 7 gün, tam 7 gün sokak ortasında kalsaydı ne yapardınız?" İnsan Hakları Batman Şubesi olarak Taybet Ana’nın şahsında tüm kaybedilenlerin akıbetinin biran evvel ortaya çıkarılmasını ve sorumluluğu olan herkesin hesap vermesini istiyoruz. Bir kez daha çağrı yapıyoruz; acılı anaların yüreklerini bir nebze rahatlatmak için, Cumartesi Anneleri’nin kayıp çocuklarına ne olduğunun araştırılmasını, ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin temizlenmesini istiyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.