SON DAKİKA
hava
Google News

KURBAN BAYRAMI İÇİN YETERLİ HAYVAN VAR MI?

Uzun bir süredir hayvan pazarında yaşanan durgunluk, 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak Kurban Bayramı öncesi yerini hareketli günlere bıraktı.

Son Güncelleme :

2023-05-24 13:11:41

KURBAN BAYRAMI İÇİN YETERLİ HAYVAN VAR MI?

Şimdiden hayvan pazarında Kurban Bayramı için tatlı bir telaş yaşanırken, pazara getirilen kurbanlıklar da görücüye çıkarılıyor.

Günün ilk ışığıyla Batman Canlı Hayvan Borsası'na getirilen küçükbaş hayvanlar pazarda alıcı bulurken, son aylarda fiyatında yaşanan büyük artış nedeniyle büyükbaş hayvanlara ise henüz talebin neredeyse olmadığı belirtiliyor.

Bu yıl Kurban Bayramı için hayvan sayısının yeterli olup olmadığıyla ilgili hayvan yetiştiricileri, maliyetlerdeki artış nedeniyle büyükbaş hayvan sayısının az fakat küçükbaş hayvan sayısında ise herhangi bir sorunun olmadığını söyledi.

Yetiştiricilerin büyük bir çoğunluğunun maliyetlerdeki artıştan dolayı büyükbaş hayvan yetiştirmediğini belirten hayvan yetiştiricileri, bu durumun dana fiyatlarını artırdığını ifade etti.

Kuzu eti ile dana eti fiyatında neredeyse yarı yarıya bir fark oluştuğunu aktaran yetiştiriciler, vatandaşlara bu yıl Kurban Bayramı'nda dana yerine küçükbaş hayvan kesmeleri tavsiyesinde bulundu.

Hayvan pazarının şap hastalığından ötürü 2 aya yakın kapalı kaldığını, bu durumun hem hayvan sahiplerini hem de kasapları mağdur ettiğini dile getiren hayvan satıcısı Bayram Rüzgar, şu an hiçbir sorunun kalmadığını, pazarın açıldığını söyledi.

"MEVSİM İTİBARİYLE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR ÇOK LEZZETLİ"

Pazarda küçükbaş hayvan sıkıntısının olmadığını, fiyatının da uygun olduğunu belirten Rüzgar, "Hem de mevsim itibariyle etleri de daha lezzetli ve kalitelidir. Özellikle halkımızdan istediğimiz hayvan alımında küçükbaşları tercih etmeleridir. Çünkü şu an büyükbaş hayvanlarda fiyatların çok yüksek olma sıkıntısı var." dedi.

"KASAPLAR BÜYÜKBAŞ HAYVAN TEMİN EDEMİYOR"

Besiciler zarar ettiği için büyükbaş hayvan beslemediklerini vurgulayan Rüzgar, "Büyükbaş hayvanlar tamamen maliyet istemektedir. Küçükbaş hayvanlar gibi meralara salma söz konusu değil. Tamamen yem ve arpayla beslendiği için hayvan sahibine büyük bir masraf ve maliyet çıkardığından besiciler zarar etti ve yüzde 80'i büyükbaş hayvan beslemedi. Böyle olunca büyük bir hayvan eksikliği ortaya çıktı ve kasaplar da büyükbaş hayvan temin edemiyor." diye konuştu.

"BÜYÜKBAŞ YERİNE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ALIN"

Küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı 180 lirayken, büyükbaşın kilogram fiyatının 300 liraya dayandığını aktaran Rüzgar, şöyle devam etti:

"Normalde kuzu etinin fiyatı dana etinden daha fazla olması gerekirken şu an yarı yarıda düşmüş durumda. Bundan dolayı halkın kuzu etine yönelmesini tavsiye diyorum. Kurban Bayramı'na ise daha zaman var. Genelde bayrama 1-2 hafta kala vatandaşlar kurbanlarını almaya geliyor. Kurban alacak olanlara da tavsiyem büyükbaş yerine küçükbaş almalarıdır."

"KİMİ HAYVAN SATICISI BAYRAMDA ZAM GELECEK DİYE HAYVANLARINI BİLEREK SATMIYOR"

Fiyatındaki artış nedeniyle insanlara bu süreçte dana eti yememeleri tavsiyesinde bulunduklarını belirten hayvan satıcısı aynı zamanda kasap olan Şehmus Günay, "Dana etinin fiyatı yükselmesin. Kuzu eti hem daha ucuz hem de daha kalitelidir. Şu an dana etinde abartılı bir fiyat var. Hayvan satıcıları Kurban Bayramı'nı bekliyor. Bayramda sanki zam gelecek diye hayvanlarını beklettikleri için bizlerde zor durumda kalıyoruz. Şu anda çok fırsatçılık var. Bir kilo etin üzerine birden 30-40 lira gelir mi? Bir kilo dana etini 300 lira alacağınıza kuzu etini 150-200 lira arasında alın daha iyidir." dedi.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.