SON DAKİKA
hava
Google News

“BİLİNÇLİ İLK YARDIM HAYAT KURTARIR”

Türkiye'de başta trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl pek çok kişi hayatını kaybediyor.

Son Güncelleme :

2022-11-30 14:44:38

“BİLİNÇLİ İLK YARDIM HAYAT KURTARIR”

Ölümlerin büyük oranının ilk 30 dakika içerisinde gerçekleştiğini söyleyen uzmanlar, bilinçli ve doğru ilk yardım uygulamasının hayati önem taşıdığını belirtiyor.

Herkesin ilk yardım konusunda kendini bilinçlendirip bilgi sahibi olması gerektiğini ifade eden İlk Yardım Eğitmeni Ömer Pekince, İLKHA muhabirine, ilk yardımın öneminden bahsetti.

Acil durumlarda zamanında ve bilinçli yapılan ilk yardımın kişilerin hayatta kalma oranını artırdığını vurgulayan Pekince, ilk yardımın hastaların yaşam kalitelerine önemli ölçüde etki ettiğini kaydetti.

Birkaç basit hareketle insanların hayatlarının kurtarılabileceğine dikkat çeken Pekince, ilk yardım müdahalesi ile ölümlerin hemen hemen yarısını önlemenin mümkün olabileceğini söyledi.

İlk Yardım Eğitmeni Ömer Pekince

"İlk yardımda amacımız hastanın hayatını kurtarmaktır"

İlk yardımın, insan sağlığını etkileyen herhangi bir kazada, olayda hasta ve yaralıya yapılan hayat kurtarıcı ilk müdahale olduğunu anımsatan Pekince, "İlk yardımda amacımız hastanın hayatını kurtarmak, hastanın durumunun kötüye gitmesini engellemek ve iyileşmesine yardımcı olmaktır. Hasta veya yaralıya yapacağımız ilk müdahale hastanın hastanede geçireceği süreden tutunda, sonraki dönemde ki yaşam kalitesine kadar etki etmektedir." dedi.

"Annemiz, babamız, kardeşimiz veya tanımadığımız biri acil bir durumla karşı karşıya kalabilir"

Zaman olarak acil tıbbi yardımın gecikeceği ya da hemen basit bir hamle ile hastanın durumunda düzelme olabileceği durumlarda da ilk yardımın önemli ve hayat kurtardığına işaret eden Pekince, şöyle devam etti:

"İnsanoğlu sosyal bir varlıktır. Sosyal bir çevrede yaşıyoruz. Gerek annemiz, babamız, kardeşimiz veya tanımadığımız biri acil bir durumla karşı karşıya kalabilir ve bizlerin de bu duruma müdahale etmesi gerekebilir. Tabi bu müdahaleyi yapabilmemiz için temel bir ilk yardım bilgisine sahip olmamız gerekiyor. Aksi takdirde gözlerimizin önünde annemiz, babamız, kardeşimiz hayatını kaybedebilir. İşte bunların olmasını istemiyorsak temel bir ilk yardım bilgisine sahip olmamız gerekir."

Bir insanın vücudundaki en önemli organın beyin olduğunu dile getiren Pekince, beynin hayatta kalması için de oksijene ihtiyacının olduğunu belirtti.

"Hastaya yapılacak ilk müdahale hastanın hayatta kalma ihtimalini artırmakta"

"Eğer bir insanın beynine yeterince oksijen gitmezse 4-6 dakika arasında oksijensizliğe tahammül eder. 6'ncı dakikadan sonra hasar oluşmaya başlar ve 10 dakikadan sonraysa beyin ölümü gerçekleşir ve bu hastanın döndürülmesi çok zordur." diyen Pekince, "Şimdi düşünsenize evde anneniz kalp krizi geçirdi ve kalbi durdu. Beyne artık oksijen gitmiyor. Ortalama 4-6 dakika arasında bir vaktimiz var. Ambulans ortalama vakaya 7 ila 10 dakika arasında varmaktadır. Eğer bizler bu süre içerisinde hastaya müdahale etmezsek hastanın beyninde hasar oluşmaya başlayacaktır. Bundan dolayı ilk yardım çok önemlidir. Hastaya yapacağımız ilk müdahale hastanın hayatta kalma ihtimalini artırmakta ve hastanedeki süresini kısaltmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Basit birkaç hareketle insan hayatını kurtarabiliyoruz ancak bunun farkında değiliz"

Hayat kurtarmanın çok kolay olduğunu vurgulayan Pekince, şunları söyledi:

"Bazı basit birkaç hareketle insan hayatını kurtarabiliyoruz ancak bunun farkında değiliz. En basiti sosyal medyada görmüş olduğumuz Hemlick Manevrası, çok basit bir hareket ve hayat kurtarıyor. Dili geriye kaçan bir insanın başına vermiş olduğumuz bir pozisyon ile o kişinin hayatını kurtarabiliyoruz. Örneğin dilin geriye kaçması durumu var. Dili geriye kaçan bir hastaya vermiş olduğumuz çok basit bir hareket var. Baş-çene pozisyonu. Bu pozisyonla bile o kişinin hayatta kalmasını sağlayabiliyoruz. Ancak bunların farkında değiliz. Çok basit hareketler hayat kurtarıyor."

"Ölümlerin yarısını önlemek mümkün"

İlk yardımın insan hayatı için çok önemli olduğunu belirten Pekince, "Ülkemizde insan hayatını etkileyen en önemli sorunlardan biri olan ve binlerce insanın kazalarda bireylere ilk beş dakika içerisinde uygulanan etkili bir ilk yardım müdahalesi ile ölümlerin hemen hemen yarısını önlemek mümkün olacaktır. Bu durum ilk yardımın insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır." dedi.

"Herkesin eğitim almasını tavsiye ediyoruz"

İl Sağlık Müdürlükleri tarafından herkese ücretsiz bir şekilde ilk yardım eğitimlerinin verildiğini söyleyen Pekince, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kişiler kendi talepleri doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüklerine giderlerse burada ücretsiz bir şekilde ilk yardım eğitimini alabilirler. Bu eğitimler aynı zamanda sertifikalı eğitimlerdir. İki günlük, geniş ve uygulamalı eğitimdir. Herkesin bu eğitimleri almasını tavsiye ediyoruz. Çünkü ilk yardım hayat kurtarır."(İLKHA)

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.