Gündüz, Akran Zorbalığına Dikkat Çekti

Eğitim-Bir-Sen Eğitim Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yılmaz Gündüz, son yıllarda giderek artan akran zorbalığına dikkat çekerek öğretmenler ve ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Gündüz, Akran Zorbalığına Dikkat Çekti
Yayınlama: 30.12.2024
A+
A-

Zorbalığın, öğrencilerin psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyebileceğine vurgu yapan Gündüz, bu tür durumlarla karşılaşıldığında erken müdahalenin önemini vurguladı.

Gündüz, akran zorbalığını, “Bir öğrenci veya birkaç öğrencinin fiziksel, sosyal ya da zihinsel olarak daha zayıf diğer öğrencilere yönelik her türlü saldırgan davranış” olarak tanımladı. Bu tür zorbalığın genellikle ilkokulun son yılları ve ortaokul döneminde daha yoğun görüldüğünü belirten Gündüz, öğretmenler ve ailelerin çocukları için destekleyici bir ortam sağlamaları gerektiğini ifade etti.

“Çocuklar Kendilerini Rahatça İfade Edebilmelidir”

Ortaokul yıllarında fiziksel zorbalığın daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Gündüz, “Rehber öğretmenlerimiz, anne ve babalar çocukların kendilerini rahatça ifade edebileceği bir ortam yaratmalı. Zorbalığa maruz kalan öğrenciler, sosyal kabul görmek adına bu durumu dile getirmekte zorluk yaşayabiliyor ve bu da zamanla olumsuz davranışların ortaya çıkmasına yol açabiliyor.” şeklinde konuştu.

“Siber Zorbalık Yaygınlaşıyor”

Akran zorbalığının farklı türlerine de değinen Gündüz, “Ortaokullarda akran zorbalığı genellikle fiziksel olur. Bunun dışında sosyal, sözel ve son yıllarda en fazla görülen türlerinden biri de siber zorbalıktır. Teknolojinin gelişmesi ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte siber zorbalık, sosyal medya üzerinden uygunsuz içerik paylaşımı, izinsiz fotoğraf paylaşımı veya zorbalığa uğrayan öğrenciler hakkında olumsuz yorumlar yapılması gibi şekillerde ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Anne-Babalar Çocuklarının Okulda Neler Yaptığını Bilmelidir”

Zorbalıkla mücadelede öğretmenler ve ailelere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Gündüz, “Anne, babalar ve öğretmenler, çocuklarıyla ilgili rahatça konuşabileceği ortamlar oluşturmalı. Öğrenciler, zorbalık gibi ciddi bir durumu dile getirme konusunda zorlanabiliyor. Bu yüzden öğretmenler, dışlanan öğrencileri tespit etmeli ve bu duruma müdahale etmelidir. Anne ve babalar ise çocuklarının okulda ne yaptığını, nasıl bir ortamda olduğunu bilmelidir.” dedi.

“Erkek Öğrencilerde Fiziksel, Kız Öğrencilerde Sözel Zorbalık Yaygın”

Fiziksel zorbalığın erkek öğrencilerde daha yaygın olduğunu, kız öğrencilerde ise sözel ve sosyal zorbalığın daha fazla görüldüğünü belirten Gündüz, “Fiziksel zorbalık genelde erkek öğrencilerde daha yaygındır. Kız öğrencilerde ise daha çok sözel ve sosyal zorbalık türleri ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

“Zorbalığa Karşı Hep Birlikte Mücadele Etmeliyiz”

Türkiye’de zorbalık oranının dünya ortalamasına göre daha düşük seviyelerde olduğunu belirten Gündüz, ancak bu oranının yine de endişe verici olduğunu vurguladı. Zorbalığın önlenmesi için öğretmenlerin ve ailelerin birlikte hareket etmelerinin önemine dikkat çeken Gündüz, “Zorbalık gördüğümüzde hemen müdahale etmeliyiz. Hem zorbalığa uğrayan hem de zorbalık yapan öğrencilerin aileleriyle görüşmeli ve ciddi görüşmeler yapmalıyız. Öğretmenler olarak, karşılaştığımız zorbalık davranışlarını rehberlik servisine bildirmeli ve bu durumu şiddetle sonlandırmalıyız. Çünkü zorbalığın etkileri uzun süre devam edebilir.” dedi.

Kaynak: İLKHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.