Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkan Vekili ve eğitimci Zeyneddin Güler, yaklaşan LGS ve YKS sınavları öncesinde öğrencilere ve velilere önemli uyarılarda bulundu.
Sınav sürecinin getirdiği stresi en aza indirmenin yollarını paylaşan Güler, verimli bir hazırlık süreci için dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Öğrencilerin başarı yolculuğunda doğru çalışma yöntemlerinin yanı sıra aile desteğinin büyük önem taşıdığını belirten Güler, sınav öncesi psikolojik hazırlık, deneme sınavlarının önemi ve kitap okuma alışkanlığının sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Bol Bol Deneme Çözün”
15 Haziran’da Liselere Geçiş Sınavı (LGS), 21-22 Haziran’da ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) gerçekleşeceğini hatırlatan Güler, sınavlara dört ay kala öğrencilerin bu süreci en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.
“Öğrencilerimizin en önemli yapması gereken şeylerden biri, bol bol deneme sınavı çözmektir. Aynı zamanda rahat olmalarını ve kitap okuma alışkanlıklarını sürdürmelerini öneriyoruz. Bu süreçte düzenli tekrar yapmaları da büyük önem taşıyor” dedi.
“Sınav Saatlerinde Deneme Çözün”
Öğrencilerin, gerçek sınav psikolojisini yaşayabilmeleri için sınav saatlerinde deneme çözmelerinin önemli olduğunu dile getiren Güler, “LGS ve YKS hangi saatlerde yapılıyorsa, öğrencilerimizin deneme sınavlarını da aynı saatlerde çözmeleri gerekiyor. Bu sayede sınav kaygısını en aza indirebilirler. Ayrıca çözülemeyen sorular mutlaka öğretmenlere danışılarak eksiklikler giderilmelidir” ifadelerini kullandı.
“Sakin Olun, Telaşa Kapılmayın”
Öğrencilerin sınav sürecinde telaşa kapılmadan zamanı verimli kullanmaları gerektiğini söyleyen Güler, şu uyarılarda bulundu:
“Telaşa kapılmamak çok önemli. Çünkü gereksiz kaygı, öğrencilerin psikolojik olarak zorlanmalarına sebep olabilir. ‘Başaramam’ düşüncesine kapılmalarına neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca günlük rutinlerini bozmadan, sosyal aktivitelerine de vakit ayırarak çalışmaları gerekiyor. Başarılı öğrencilerin ortak noktalarından biri de kitap okuma alışkanlığıdır. Kitap okumayı kesinlikle bırakmamalarını öneriyoruz.”
“İletişim Araçlarından Uzak Durun”
Öğrencilere sınav döneminde dijital cihazları minimum seviyede kullanmalarını öneren Güler, “Telefon, tablet ve bilgisayar gibi iletişim araçları öğrencilerin derslere odaklanmasını zorlaştırabilir. Bu süreçte özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı örnek soruların çözülmesi gerekiyor. Çünkü sınavda çıkabilecek sorular genellikle bu sorularla benzerlik gösteriyor” diye konuştu.
“Veliler Çocuklarını Sıkmamalı”
Velilere de önemli hatırlatmalarda bulunan Güler, ailelerin sınav sürecinde çocukları üzerinde baskı oluşturmamaları gerektiğini ifade etti.
“Velilerimiz, çocuklarını sıkmamalı ve onlara ekstra bir stres yüklememelidir. Öğrencileri şartlı cümlelerle motive etmek yerine, onlara anlayışlı ve destekleyici bir şekilde yaklaşmalıyız. Ayrıca çocuklardan üstün beklentiler içine girmemek, bunu hissettirmemek çok önemli” dedi.
“Karşılaştırmalardan Kaçının, Anlayışlı Olun”
Güler, sınav sürecinde velilerin çocuklarını başka öğrencilerle kıyaslamaktan kaçınması gerektiğinin altını çizerek, “Velilerimizin çocuklarına karşı daha anlayışlı olmaları büyük bir fark yaratacaktır. Küçük hataları büyütmemek, çocukları desteklemek ve psikolojik olarak rahatlatmak bu dönemde velilerin en önemli sorumluluklarından biridir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İLKHA