Rekabet Kurulu, Google’ın piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle 2 milyar 607 milyon 563 bin lira idari para cezası verdi.
Rekabet Kurulu, Google’ın sahip olduğu ekonomik bütünlüğü oluşturan Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. hakkında, çevrim içi reklamcılık ve reklam teknolojisi hizmetlerinde rekabet ihlali yaptığı iddiasıyla 18 Mayıs 2023 tarihinde soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında, Google’ın çevrim içi video paylaşım platformu YouTube envanterinin yalnızca kendi talep tarafı platformları (demand side platforms-DSP) aracılığıyla satılmasına yönelik bir kısıtlama getirdiği ve YouTube reklamlarının bağımsız hizmet sağlayıcıları aracılığıyla doğrulanması ve ölçümlenmesinin engellendiği iddiaları incelendi. Google, bu iddiaları çözmek amacıyla rekabet endişelerini ortadan kaldıracak bir taahhüt sundu. Bu taahhüt, “Nitelikli YouTube DSP’leri” olarak tanımlanan üçüncü taraf DSP’lerin YouTube envanterine erişimini garanti etti. Kurul, 3 Mayıs 2024 tarihli kararıyla bu taahhüdü kabul etti ve bu iddialarla ilgili soruşturma süreci sona erdi.
Ayrıca, Google’ın dikey olarak entegre bir yapıya sahip olduğu ve çevrim içi reklam teknolojisi hizmetleri tedarik zincirinde çeşitli davranışlarla kendi ürünlerini kayırdığı iddiaları da incelendi. Bu çerçevede, Google’ın DSP ve yayıncı reklam sunucusu pazarlarındaki faaliyetlerinin SSP hizmetleri pazarındaki rekabet üzerindeki etkileri değerlendirildi.
Soruşturma süreci tamamlandığında, 12 Aralık 2024 tarihli Kurul toplantısında dosya görüşüldü. Google’ın yayıncı reklam sunucusu hizmetleri pazarındaki hakimiyetini kullanarak kendi arz tarafı platformuna (SSP) haksız avantaj sağladığına, bu tür kayırmaların rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığına ve Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine karar verildi.
Sonuç olarak, Google’a 2 milyar 607 milyon 563 bin 963,59 TL idari para cezası verildi. Ayrıca, Google’ın pazardaki etkin rekabetin sağlanabilmesi için, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6 ay içinde üçüncü taraf arz tarafı platformlarına kendi hizmetlerine uygulanan koşullardan daha elverişli koşullar sağlaması ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda günlük idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
Kaynak: İLKHA