Dengesiz Üretim, Ürün Fiyatlarında Yüksek Dalgalanmalara Neden Oluyor

Türkiye’de meyve ve sebze fiyatları son zamanlarda büyük dalgalanmalar yaşarken, bu durumun ana sebeplerinden birinin dengesiz üretim olduğu vurgulanıyor. Hal esnafı, tarımda daha dengeli bir ekin politikası izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Dengesiz Üretim, Ürün Fiyatlarında Yüksek Dalgalanmalara Neden Oluyor
Yayınlama: 10.12.2024
A+
A-

Batman Sebze ve Meyve Hali esnafı, dengesiz üretimin bazı ürünlerde fiyatların zirveye çıkmasına, bazı ürünlerde ise dip seviyelere düşmesine yol açtığını ifade ederek, bu sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Esnaf, üretimin daha düzenli hale getirilmesi, maliyetlerin kontrol altına alınması ve dengeli üretim stratejilerinin uygulanmasıyla fiyat istikrarının sağlanabileceğini belirtti.

“Ürünlerin Fiyatlarını Yükselten Unsurlar Maliyetler”

Hal esnafı İbrahim Cengiz, ürün fiyatlarındaki artışın başlıca sebebinin yüksek maliyetler olduğunu söyledi: “Yılın son aylarındayız. Sebze ve meyve çeşitleri oldukça fazla, yerli ürünler de bulunuyor. Hava şartları da güzel, bu yüzden mal satılabiliyor. Ancak ürünlerin maliyeti oldukça yüksek. Özellikle yol masrafları, akaryakıt fiyatları ve işçilik ücretleri artmış durumda. Dışarıdan gelen nar, elma ve narenciye çeşitlerinin maliyetleri de ürün fiyatlarını yükseltiyor. Şu anda halde kaliteli elmanın kilosu 30 lira, iyi mandalina 30 lira, portakal 20 lira, ıspanak 20 lira ve karnabahar 35 lira arasında değişiyor” dedi.

“Sarımsak Fiyatı Halde 130 Lira, Marketlerde 200 Lirayı Buluyor”

Cengiz, halde en pahalı ürünün sarımsak olduğunu belirterek, “Halde kilosu yaklaşık 130 lira. Fiyat yüksekliğinin nedeni sarımsağın yaz ürünü olması ve zamanla fire verme, depo masraflarının artması. Marketlerde ise fiyat 160, 180 ve 200 lira arasında değişiyor. Ayrıca hal içindeki bazı yollarda çukurların kapatılması ve güvenliğin artırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“4 Liraya Aldığımız Ürün Bize 7 Liraya Mal Oluyor”

Ürün fiyatlarındaki maliyet yansımasının büyük olduğunu vurgulayan diğer bir hal esnafı Murat Yılmaz ise, “Bazı ürünlerde fiyat artışı gözlemlenirken, bazılarında ise düşüş yaşanıyor. Bunun temel sebebi, çiftçilerin dengeli bir şekilde ürün ekmemeleri. Bizim en çok işlem yaptığımız ürünler patates ve soğan, bu ürünlerin fiyatları dip seviyelere inmiş durumda. Dışarıdan gelen ürünlerin maliyetleri çok yüksek. Kilosunu 4 liraya aldığımız patatesi buraya getirene kadar 7 liraya mal oluyor. Biz 8 liraya satıyoruz, markete gidene kadar ise fiyat 15-16 liraya çıkabiliyor. Soğan da benzer şekilde, ama dışarıya gittiği için patatesten daha yüksek bir fiyata satılabiliyor” dedi.

“Tarımda Dengeli Üretim Politikası İzlenmeli”

Dengesiz üretimin fiyatlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Yılmaz, “Yerli ürünlerde de bazıları yetersiz. Özellikle karnabahar bu durumdan etkileniyor. Geçen yıl fiyatların düşük olması nedeniyle çiftçiler bu yıl fazla ekim yapmadı ve şu anda karnabaharın kilosu 30-40 lira arasında değişiyor. Bizim talebimiz, ekilen ürünlerdeki dengesizliğin önlenmesi. Çünkü bazı ürünler aşırı fazla ekilirken, bazıları çok az ekiliyor ve bu da fiyat dengesizliğine yol açıyor. Bunun sonucu olarak fiyatlar ya en yüksek seviyelere çıkıyor ya da en düşük seviyelere iniyor. Bu nedenle tarımda dengeli bir ekin politikası izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İLKHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.