MERSİN’DE İŞ DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ: 3. LANSMAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mersin’de, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Türk Ticaret Fuarı (TTF), Mersin Valiliği ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Türk Devletlerinin Ekonomik Gücü ve Türk Ticaret Fuarının Getireceği Fırsatlar” konulu Yatırım İş Birliği Forumu düzenlendi.

MERSİN’DE İŞ DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ: 3. LANSMAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yayınlama: 03.10.2024
A+
A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Başkanı Muhammed Arif Çetin’in organizatörlüğünde düzenlenen etkinliğe, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın destekleriyle, Vali Yardımcısı Ahmet Gazi Kaya’nın katılımıyla yapıldı. Toplantıya ayrıca AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Zekeriya Aslan, KKTC Mersin Başkonsolosu Özgür Ezel, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve yönetim kurulu üyeleri, MÜSİAD ve ASKON başkanları, MESİAD başkanı , Türk Ticaret Fuarı Organizatörü Av. Aygün Aliyeva, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Muhammed Arif Çetin ile birçok STK temsilcisi ve Türk iş dünyasından yetkililer yer aldı.

‘’IRAK 150 ŞİRKETİNİ AZERBAYCAN VE TÜRK DEVLETLERİ İLE İLİŞKİLENDİRDİ’’

Toplantıda önemli mesajlar veren Doğu ve Güneydoğu Bölge Başkanı Muhammed Arif Çetin, Türk dünyasının Doğu-Batı arasında ticaretin kesişim noktasında yer aldığını vurguladı. Çetin, Türk dünyasının kurumsallaşmayı güçlendirerek iş birliğini farklı alanlara taşıdığını ve geliştirdiğini belirtti.

Çetin, Ortadoğu’daki siyasi ve askeri krizlerin Basra ve Kızıldeniz’in lojistik engeller oluşturma riskini artırdığını ifade ederek, bu durumun Ortadoğu ülkelerinin Çin’den Avrupa’ya uzanan demir yolu hattına ilgi duymasını sağladığını söyledi. Mersin’in önemli bir ihracat üssü olan Irak’ın, son bir yılda Azerbaycan ile ticaretini %49 oranında artırdığını belirten Çetin, 18 Eylül’de Irak Ticaret Bakanı ve Irak Ticaret Odaları Birliği’nin Türk dünyası ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Azerbaycan’ı ziyaret ettiğini, bu ziyaretin 150 Irak şirketini Azerbaycan ve Türk devletleri ile ilişkilendirdiğini aktardı.

Türkiye’nin “Türk Dünyası” yaklaşımıyla dünya merkez ağırlığının Batı’dan Doğu’ya kaydığını vurgulayan Çetin, Kazakistan, Rusya ve Çin ile dengeli ilişkilerin önemine dikkat çekti. Özbekistan’ın ekonomisini dış dünyaya açma çabası, Türkmenistan’ın ihracat kapasitesini artırma çalışmaları, Kırgızistan’ın yetişmiş insan gücünü finansal kaynak çekmek için kullanma isteği ve Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarma hedefi gibi örneklerle Türk dünyasının yeni bir ekonomik atılıma hazırlandığını ifade etti.

Çetin, Türk devletlerinin kurumsal yapılar inşa ederek ilişkileri daha sağlam hale getirdiğini ve yeniçağın dönüşümlerine öncülük ettiğini belirtti. Türk dünyasının ekonomik entegrasyonu artırarak değişimden daha fazla yarar sağlayacağını dile getiren Çetin, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu doğal kaynakların Türk Cumhuriyetlerinde bulunduğunu, aynı şekilde Türk devletlerinin Türkiye’nin gelişmiş imalat sanayi tecrübesinden faydalandığını aktardı.

‘’TÜRK DÜNYASIYLA İŞBİRLİĞİ VE EKONOMİK GÜCLENME YOLUNDA ORTAK ADIMLAR’’

Bu bağlamda, gümrük, turizm, ticaret, enerji, savunma ve eğitimde daha fazla iş birliğine gitme isteği olduğunu vurgulayan Çetin, ortak yatırım, proje ve girişimlere orta ve uzun vadede daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin öncülüğünde gelişen yatırımların, Azerbaycan örneğinde olduğu gibi karşılıklı ve dengeli olarak gelişmesinin önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Türk Cumhuriyetlerinin Türkiye ile olan ticari ilişkilerini geliştirmesi ve farklı bölgelerde ortak girişimleri daha fazla teşvik etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.