CANPOLAT: KALBİNİZ ÖNCELİĞİNİZ OLSUN

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde yılda yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olduğunu vurguladı. Canpolat, bu hastalıkların özellikle koroner arter hastalığı gibi çeşitli şiddetlerde ortaya çıktığını belirtti.

CANPOLAT: KALBİNİZ ÖNCELİĞİNİZ OLSUN
REKLAM ALANI
Yayınlama: 30.09.2024
Düzenleme: 30.09.2024 12:53
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp ve damar hastalıkları, dünya çapında engelliliğe ve ölüme neden olan başlıca faktörler arasında yer alıyor. Ülkemizde de benzer bir durum mevcut; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı verilerine göre, ölümlerin yüzde 33,4’ü kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

Canpolat, bu hastalıkların artışında sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve artan şehirleşmenin etkili olduğunu ifade etti. 2023 yılında yapılan bir çalışmaya göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 7’sinin kalp hastalığı ya da kalp krizi nedeniyle sağlık sorunları yaşadığı tespit edilmiştir. Kalp ve damar hastalıkları için en büyük risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve kötü alışkanlıklar bulunuyor.

‘Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor’

Advert

Canpolat, yaşam tarzındaki değişikliklerle 30-70 yaş arası bireylerde kalp hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini belirtti. Bu sebeple, dünya genelinde her yıl 29 Eylül’de “Dünya Kalp Günü” olarak kutlanıyor. 2024 yılının teması ise “Önce Sen, Önce Kalbin” ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç” olarak belirlenmiş.

Ayrıca, Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı çerçevesinde aile hekimlerinin rolü büyük. 40 yaş ve üzeri bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılarak, kişiye özel danışmanlık ve tedavi planları oluşturuluyor.

‘Kalbiniz İçin Harekete Geçin!’

Dünya Kalp Günü vesilesiyle Canpolat, herkesi kalp sağlığına önem vermeye davet etti: “Tüm vatandaşlarımızı aile hekimlerini düzenli ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlem yaptırmaya çağırıyorum. Kalbiniz önceliğiniz olsun. Sağlıklı beslenin, yeterli su için, hareket edin ve tütün ile alkolden uzak durun. Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı bir kalp ile sağlıklı bir yaşam dileğiyle.” Dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.