“13 Şubat Dünya Radyo Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımlanan BARAT Başkanı Yüksel Çiftçi, radyolar temel kitle aracı olarak önemli bir değere sahiptirler.
Batman Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları derneği (BARAT) Başkanı Yüksel Çiftçi “13 Şubat Dünya Radyo Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda şunları söyledi:“Radyoların ilk olarak haberleşme amaçlı yayına başlamışlar. Halktan büyük destek ve ilgi gördükçe temel kitle iletişim aracı olarak yayın akışında halka anlık bilgi, haber, eğlence ve müzik sunmayı ödev edindi. Radyolar özellikle yerel kültürün gelişmesinde ve yaygınlaşmasında önemli rol oynadı. Radyolar sürücülere, yolculara, iş yerlerinde, mutfaklarda ve evlerde dinleyicilere arkadaş, sırdaş,yoldaş ve misafir oldu. Radyolar eskisi kadar olmazsa da hala değerli ve kıymetlidir” dedi
Günümüz koşullarında yerel ve bölgesel radyo ve televizyon yayıncıları yayınlarını sürdürebilmek ve ayakta kalabilmek için birçok sıkıntı ve sorunla boğuşuyor. Yerel televizyonlar uydu kiralarını ödeyemediklerinden dolayı büyük çoğunluğu yayınlarına son vermek zorunda kaldı. Yerel radyoların bir çoğu da maddi sorun ve sıkıntılarından dolayı yayınlarını durdurarak ara vermek zorunda kalıyor. Radyoların başlıca sorunlarına dikkat çeken Çiftçi “Son dönemlerde hızla çoğalan müzik meslek birlikleri radyolara kök söktürecek yüksek ve tutarsız meblağlarda telif ücreti talep ediyorlar. İkinci büyük gider enerji giderleridir. Bu sorunlara acilen çözüme kavuşturulmalıdır. “ diye konuştu.
Çiftçi “Yayıncılar olarak telif hakkı ödememe gibi bir talebimiz yoktur. RTÜK’e her ay ödediğimiz reklam payına %2 veya %3 eklenerek telif hakkı bu paydan karşılanabilir. Enreji giderleri içine, kamu yararına yayıncılık yapan radyolar için, Enerji Bakanlığı tarafından pozitif ayrımcılık uygulanabilir. Basın İlan Kurumu tarafından yazılı basına verilen resmi ilan desteğinin radyo yayıncılarına da sağlanması acilen gerekmektedir” dedi.