SON DAKİKA
hava
Google News

Evlilikleri Kolaylaştırın Çağrısı

Gençlerin haramdan korunabilmeleri için ailelere "evlilikleri kolaylaştırın" çağrısında bulunan İttihadul Ulema üyesi Molla Salih Gültekin, önemli uyarılarda bulundu.

Son Güncelleme :

2018-07-13 18:44:47

Evlilikleri Kolaylaştırın Çağrısı

Evliliği kolaylaştırmak için ailelere çağrıda bulunan İttihadul Ulema üyesi Molla Salih Gültekin, ekonomik sıkıntıların had safhada olduğuna dikkat çekerek özellikle damat tarafının yükünün ağırlaştırılmaması gerektiğini belirtti.

Günümüzde çoğu genç, ekonomik sıkıntılardan, altın ve ev eşyasının pahalılığından dolayı evlenemediğini veya düğününü geciktirdiğini belirten Gültekin, gelin tarafının çoğu zaman damat tarafını altından kalkamayacağı masraflar maruz bıraktığına dikkat çekti.

Gültekin, “Peygamberimiz (s.a.v.) evliliğe çok büyük önem vermiş. Bir hadisi şeriflerinde buyuruyorlar ki: ‘Evlenin ki kıyamet gününde sizinle, ümmetimin çokluğu ile sevineyim.’ Başka bir hadiste ise ‘Evlilik çağına gelen gençlerinizi evlendirin’ diyor. Neden? Evlenme, gençleri haramdan alıkoyduğu için peygamberimiz gençlerin evlenmesini, yuva kurmalarını, sorumluluk sahibi olmalarını birçok hadisinde dile getirmiş ve tavsiyelerde bulunmuş. Gençlerin günah bataklığına düşmelerinin en büyük sebeplerinden birisi de evlenemediklerinden kaynaklıdır.” ifadelerini kullandı.

"Gençlerimizi haramdan sakındırmak için evlendirelim"

Anne babaların evliliğin önündeki maddi külfetleri hafifletmeleri gerektiğini söyleyen Gültekin, “Bunun için ne yapacağız, onları günahlardan, haramlardan uzaklaştırmak için onları evlendireceğiz. Gençler evlenemiyor, haklılar! Çünkü kız tarafı, karşıdaki damat adayının maddi durumunu düşünmeden hareket ediyor. Biz, dünya malı için kızlarımızı evlendirmiyoruz. Biz, peygamberimizin hadisine muhalif hareket ettiğimiz zaman, hiç beklemediğimiz toplumsal günahlar, zararlar, haramlar ortaya çıkıyor. Bizler gençleri maddiyat yüzünden evlendirmediğimiz zaman tedavisi mümkün olmayan hastalıklar ve sıkıntılar ortaya çıkacak.” dedi.

"Evlilikte ölçü dünya malı olmamalı"

 Müslüman bir insan için evlilikte ölçünün dünya malı olmaması gerektiğini söyleyen Gültekin, “Bizim için ölçü ne olmalıdır. Ölçü dünya malı olmamalı, altın olmamalı, ev ve eşyalar olmamalı. Ölçü o kızın güzelliği veya erkeğin güzelliği değildir! Bizim için ölçü kalplerinin güzel olmasıdır. Kalplerinin Allah’ın emrinde olması çok önemli olmalıdır. Allah ve Peygamberin emrinde olan gençler; bayan olsun, erkek olsun, fakirlik geldiği zaman sabretmesini bilir, toklukta ve zenginlikte Allah’ı unutmaz, şükür ehli olur, israfçı olmaz." şeklinde konuştu.

"Evlilikte ortaya konulan kriterlerin İslami olması gerekir"

Maddiyata dayanan evliliklerden sonra ciddi boşanmaların olduğunu ifade eden Gültekin, evlilikte ortaya konulan kriterlerin İslami olması gerektiğinin altını çizdi.

Gültekin," Dikkat ediyoruz, para için, mülk için, saygınlık için kızlarını evlendiren babalar hep pişman. Neden, o mal bittiği zaman, o sevgi muhabbet de bitmiş oluyor. Sorun ve sıkıntılar baş gösteriyor. Mahkemelere, savcılıklar da adam boyu boşanma dosyaları var maalesef. Bir ay, bir yıl, çocuğu olan çiftler basit bir nedenden dolayı boşanmaya kadar gidiyor. Çünkü ilk başta evlilik için ortaya konulan kriterler İslami olmadığı için, maddiyata dayandığı için boşanma sayılarında ciddi artışlar oluyor.” uyarısında bulundu.

"Damat tarafını zora sokacak isteklerden kaçınılmalı"

Ağır isteklerin damat tarafını doğru olmayan yollara ittiğini söyleyen Gültekin, son olarak şunları söyledi:

“Bunun yüzünden yeni bir şey çıkmış. Damat tarafı kiralık altın alıyor, düğünlerini yapıyor ve düğün bittiğinde altınları verdikten sonra karşı taraf ile kavga gürültü başlıyor. Bunların başlıca sebebi bu ağır isteklerdir. Aileler arasına fitne giriyor. Gençlerin gücüne göre isteklerde bulunulmalıdır. 50 gram altına gücü yeten bir gençten sen kalkıp 400 gram istersen, bu gidip kredi çekecek, aile yuvasının temelini haram üzerine kuracak. Dolayısıyla damat tarafını zora sokacak isteklerden kaçınılmalı.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.